Endometrioza dieta

Endometrioza a odpowiednia dieta

Endometrioza jest schorzeniem, które atakuje kobiety. Nazywana jest wędrującą śluzówką, jest niczym innym jak nadmiernym i patologicznym rozrostem błony śluzowej macicy. Przyczyny endometriozy są złożone, mogą prowadzić do niej zaburzenia hormonalne, nieposiadanie dzieci, nawet podłoże genetyczne. Ważne jest jednak to, że endometrioza może łączyć się również z naszą dietą. Jeśli kobieta ma skłonność do przerostów błony śluzowej macicy, cierpi na obfite i bolesne miesiączki, powinna zmienić swój sposób żywienia na tzw. dietę przeciwzapalną. Endometrioza dieta nie wpływa negatywnie na codzienne funkcjonowanie – w jadłospisie powinny znaleźć się kiełki, warzywa strączkowe, orzechy, jaja. Warto sięgać w głównej mierze po mięso wieprzowe oraz po ryby i owoce morza, szczególnie gatunki tłuste, zawierające dużą dawkę kwasu omega 3. Warto dodać, że przy endometriozie powinno się odstawić alkohol, papierosy, słodycze, kawę i żywność przetworzoną. Może nie trzeba tych produktów eliminować z diety całkowicie, ale na pewno należy je ograniczyć, jeśli nie całkowicie to przynajmniej do czasu załagodzenia objawów chorobowych. Uważajmy również na nadmiar cukru, kofeiny czy czerwonego mięsa, które mogą mieć również negatywny wpływ na stan zdrowia przy endometriozie i mogą prowadzić do nasilenia objawów chorobowych.

Related Posts